Sesizare Procuratura Anticorupție în coruperea alegătorilor

Către:
Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova
mun.Chișinău, bd Ștefan cel Mare și Sfânt, 198
                 22.11.2016                      
 
SESIZARE
 
Alianța Anticorupție este o uniune benevolă a peste douăzeci de organizații non-guvernamentale, necondiționate politic, ale căror misiune este prevenirea, diminuarea și eradicarea actelor de corupție, actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional, precum și al asigurării integrității în sectorul public.
În urma exercițiului electoral desfășurat la 13 noiembrie 2016, surse media[1] și rețele sociale au relevat mai multe fraude electorale, în special, cele ce cad sub incidența art. 1811 al Codului Penal al Republicii Moldova, coruperea alegătorilor.
În acest context, Alianța Anticorupție sesizează Procuratura Anticorupție, privind investigarea eventualelor fapte de corupere a alegătorilor în timpul campaniei electorale și în ziua desfășurării scrutinului, comise de reprezentanți ai concurenţilor electorali. Investigarea pretinselor fapte de corupere a electoratului este necesară atât pentru aplanarea suspiciunilor de legitimitate a exercițiului electoral, cât și pentru consolidarea încrederii cetățenilor în instituțiile justiției.
În baza Legii nr.190-XIII din 19.07.1994 cu privire la petiționare şi a Legii nr.982 din 11.05.2000 privind accesul la informație, Alianţa Anticorupţie intervine respectuos cu solicitarea de a examina sesizarea și de a informa despre mersul investigaţiilor și finalitatea acestora, cu respectarea termenelor prevăzute de legislaţie.
 
Cu considerație,
Valeriu RUSU, Preşedintele AAC
 

[1] http://www.ziarulnational.md/foto-voturi-cumparate-locuitorii-din-balti-primesc-ziarul-lui-usatii-cu-bani-capsati/ 

Share.