Interviu cu Membrii AAC: Corupţia poate fi diminuată prin activismul şi efortul comun al cetăţenilor, ONG-urilor şi jurnaliştilor

În Moldova, fenomenul corupţiei este la un nivel foarte înalt şi trezeşte îngrijorarea tot mai mare a cetăţenilor. Poziţia ocupată de ţara noastră în clasamentele internaţionale, publicate recent, denotă existența unor probleme grave în prevenirea şi combaterea corupţiei de către autorităţi. Experţii susţin, însă, că un rol important în diminuarea acestui flagel îl pot avea şi cetăţenii simpli, ONG-urile şi instituţiile mass-media locale.
 Carenţe serioase în realizarea unor strategii şi acorduri
Potrivit Indicelui Percepţiei Corupţiei (IPC) pentru anul 2015, publicat de Transparency International la începutul acestui an, Moldova a înregistrat un scor al IPC de 33 de puncte, cu 2 puncte mai puţin decât în anul 2014, rămânând pe locul 103 din 168 de ţări incluse în clasament. În opinia experților, Moldova nu reuşeşte să combată corupţia din cauza unor carenţe serioase în realizarea unor strategii şi acorduri pe care le-a elaborat sau semnat anterior, cum ar fi Strategia Naţională Anticorupţie, Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei, Acordul de Asociere Republica Moldova – UE etc. Specialiştii susţin, însă, că acest lucru se întâmplă şi din cauza activismului civic scăzut al cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor mass-media locale, care nu întotdeauna sunt destul de exigenţi şi consecvenţi faţă de autorităţile care trebuie să implementeze eficient politicile publice.
 Trebuie să cerem de la autorităţi mai multă responsabilitate
Mariana Kalughin, expertă la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupţiei (CAPC), pledează pentru implicarea unui număr cât mai mare de cetăţeni, ONG-uri şi jurnalişti în procesul de monitorizare şi mediatizare a activităţii autorităţilor publice locale. Aceştia trebuie antrenaţi, în special, în supravegherea procesului de gestionare a banilor publici. Să fie instruiţi cum să ceară de la autorităţi mai multă responsabilitate, o concentrare mai mare pe problemele cetăţenilor, decât pe interesul personal. „Cu părere de rău, multe ONG-uri şi instituţii media se concentrează pe subiecte discutate la nivel naţional, însă, problemele locale scapă de sub control. Pe viitor, trebuie să ne concentrăm mai mult şi asupra autorităţilor publice locale, să le monitorizăm activitatea, să ne interesăm cum sunt cheltuiţi banii publici. Dacă vrem ca integritatea funcţionarilor publici să devină o valoare, avem nevoie de organizaţii neguvernamentale active în teritoriu şi jurnalişti bine instruiţi din presa locală. Dacă aceştia vor fi susţinuţi şi de cetăţeni, cu siguranţă situaţia în ţară se va schimba mult în bine”, a subliniat Mariana Kalughin.
 Oraşul Rezina va avea un plan de acţiuni anticorupţie
Tot mai mulţi cetăţeni din ţara noastră se implică în procesul de luare a deciziilor la nivel local cu scopul de a diminua fenomenul corupţiei în instituţiile publice. De acest lucru este convins Valeriu Rusu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) ”Habitat” din Rezina, organizaţie neguvernamentală care de mai mulţi ani desfășoară activităţi de monitorizare şi transparentizare a autorităţilor publice locale din raioanele Rezina, Şoldăneşti, Orhei şi Teleneşti. V. Rusu este convins că cetăţenii trebuie informaţi şi încurajaţi permanent să participe la şedinţele publice organizate de autorităţi şi să reacţioneze ori de câte ori sunt suspiciuni de corupţie.
"În prezent, implementăm proiectul „ATAC la Rezina” („ATAC”- Anticorupţie, Transparenţă şi Atitudine privind Calitatea actului de guvernare), prin care ne-am propus să elaborăm un plan de acţiuni anticorupţie, care va fi adoptat de Consiliul Local al Primăriei oraşului Rezina. Planul urmează să fie realizat de funcţionarii publici de la primărie, cu participarea activă a cetăţenilor, societăţii civile şi a consilierilor locali”, a precizat Valeriu Rusu.
 Atenţie la procesul de achiziţii publice
La nivel local, cele mai multe acte de corupţie sunt comise în procesul de achiziţii publice. Serghei Ţapordei, jurist în cadrul organizației neguvernamentale „Clinica Juridică Universitară” din municipiul Bălţi, spune că locuitorii din regiunea de nord a ţării au o atitudine critică față de corectitudinea licitaţiilor publice, deoarece sunt informaţi despre pericolul corupţiei, cum influenţează acest fenomen bunăstarea familiei lor și dezvoltarea ţării în general.
„În cadrul activităţilor de monitorizare a achiziţiilor publice, cetățenii au remarcat că, datorită participării lor la şedinţe, autorităţile au fost mai transpa-rente, au respectat procedurile legale de desfăşurare a licitațiilor publice. Doar simpla prezenţă în sală a cetățenilor a descurajat intențiile de realizare a unor acțiuni de corupţie”, menţionează S. Ţapordei.
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), ADR ”Habitat” şi „Clinica Juridică Universitară” fac parte din Alianţa Anticorupţie - o uniune benevolă de peste 20 de ONG-uri active în diferite domenii, care contribuie la consolidarea capacităţilor societăţii civile de prevenire a corupţiei în sectorul public și de asigurare a transparenţei activităţii instituţiilor publice.
 

Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) în baza unui contract cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO). 

Share.