Conferința Națională Anticorupție

 Conferința Națională Anticorupție marcată pentru al unsprezecelea an consecutiv, cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva corupției, s-a desfășurat anul acesta în premieră în trei localități concomitent: Chișinău, Bălți, Cahul.

Conferința Națională Anticorupție a găzduit înalți oficiali, experți internaționali în domeniul prevenirii și luptei împotriva corupției, reprezentanți ai APC, APL, mediului academic, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile active în domeniu și reprezentanți ai mass-media.
Conferința a fost divizată în 3 module distincte.
Primul modul s-a axat pe Strategia Națională Anticorupție (SNA) 2011 – 2015, în cadrul căruia au fost evaluate realizările, dar și carențele în implementarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) și a fost prezentat Proiectul SNA pentru anii 2016 – 2018. La fel au fost prezentate percepțiile și experiențele diferitor categorii de cetățeni la fenomenul corupției.
Din partea Alianței Anticorupție, la acest modul au participat cu prezentări: dna Lilia Ioniță (CAPC) cu ”Proiectul SNA 2016 – 2018” și dna Lilia Carasciuc (TI Moldova) cu ”Percepțiile și experiențele proprii ale oamenilor de afaceri și gospodăriilor casnice”.
În cel de-al doilea modul raportorii s-au referit la Consolidarea integrității instituționale și politice, și anume: Evaluarea riscurilor de corupţie și evaluarea integrității instituționale; Repartizarea aleatorie a dosarelor în instanța de judecată. În cadrul acestui modul și-a împartășit experiența expertul internațional,colaborator al DNA, dna Mariana Alexandru, în calitate de expert în cadrul Proiectului UE ”Susținerea investigațiilor preliminare, urmăririi penale și apărării”.
Din partea Alianței Anticorupție în cadrul acestui modul au venit cu studii: dna Tatiana Busuncian (Centrul ProMarshall) cu prezentarea ”Codul de conduită şi etică a parlamentarilor” și dl Serghei Ostaf, Director executiv CReDO, cu prezentarea studiului ”Analiza funcțiilor de prevenire și de combatere a corupției din perspectiva localizării și eficienței instituționale”.
În cadrul celui de-al treilea modul a fost prezentată Finalitatea studiilor de corupție în instanțele de judecată, dar și mai multe campanii promovate de autoritățile publice centrale (CNA, MAI) dar și de unele ONG-uri (AGER) în vederea sensibilizării opiniei publice asupra cauzelor, dar mai ales a efectelor pe care le comportă în sine flagelul corupției.
Alte studii ale Membrilor Alianței Anticorupție sunt: ”Riscurile investițiilor în construcția spațiului locativ” - Transparency International Moldova și ”Retrospectivă, Tendințe și Perspective - Expertiza Coruptibilității” -  Centrul de analiză și prevenire a corupției.
La finalul Conferinței Naționale Anticorupție au fost decernate premiile învingătorilor concursului ”Talentul nu ia mită”, la care au participat copii de diferite vîrste și au abordat fenomenul corupției din perspectiva lor.
Concluziile și recomandările Conferinței au fost sintetizate de către dna Cristina Țărnă, director adjunct CNA și dna Olga Bîtcă, președintele Alianței Anticorupție.
Share.