Sesizare către Președinte

Către:
Președintele Republicii Moldova
mun.Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, nr.154, MD 2073
06.11.2015
 
Alianța Anticorupție, uniune benevolă a ONG-urilor active în domeniul prevenirii, diminuării și eradicării fenomenului corupției din Republica Moldova, consideră oportună sesizarea instituțiilor abilitate ale statului despre eventuale acte de corupţie, acte conexe corupţiei, fapte de comportament corupţional, eventual abuz în serviciu, incompatibilitate și lipsă de integritate care i-au devenit cunoscute.
 
Alianța Anticorupție sesizează autoritățile nominalizate cu privire la informația relatată de portalul Anticoruptie.md[1] despre Liubovi BRÎNZĂ[2], judecătoare la Judecătoria Centru. Conform informațiilor relatate, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au propus promovarea magistratei la funcția de judecător la Curtea de Apel Chişinău, deși în decizia de acum un an CSM a respins candidatura magistratei pe motivul unui eventual fals în acte, și anume în deținerea unei diplome de studii false.[3]
 
Menționăm că anterior magistrata Liubovi BRÎNZĂ a fost deja în vizorul unei investigații jurnalistice demarate în anul 2012, privind studiile sale, în rezultatul cărora colaboratorii CNA au pornit o anchetă pe acest caz[4], însă din motive neelucidate cauza a fost clasată. În 2013, în urma verificărilor inițiate de Serviciul Informații și Securitate au fost constatate mai multe nereguli în actele de studii ale magistratei în urma cărora SIS a cerut CSM sancționarea magistratei[5]. Procurorii, însă, au dispus neînceperea urmăririi penale, iar CSM a decis că nu există motive pentru ca judecătoarea să fie sancţionată. La 16 mai 2014, Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor i-a acordat magistratei calificativul „foarte bine“ și a constatat că judecătoarea are o reputaţie ireproşabilă, însă din investigația realizată de jurnaliștii anticorupție.md reiese că în cadrul unei ședințe a Colegiului Disciplinar al CSM, magistrata a fost acuzată că ar fi primit anumite indicații prin telefon și că ar fi examinat dosare prin alte metode, decît metoda de disctribuire aleatorie.
 
În acest context, Membrii Alianței Anticorupție intervin respectuos cu solicitarea de a nu promova candidatura magistratei Liubovi BRÎNZĂ la funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, pînă la efectuarea unei investigații ample în vederea elucidării celor expuse anterior.
 
În conformitate cu prevederile Legii nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informație, Legii nr.190-XIII din 19.07.1994 cu privire la petiționare şi Legii nr. 982 din 11.05.2000 privind accesul la informație, Alianţa Anticorupţie intervine respectuos cu rugămintea de a i se oferi informaţiile solicitate, informaţii despre mersul investigaţiilor, finalitatea şi eventual, sancţiunile aplicate, cu respectarea termenilor prevăzuţi de legislaţie.
 

[5] http://adevarul.ro/moldova/actualitate/magistrata-branza-ajuns-vizorul-sis-csm-1_51a2f0fac7b855ff562d2d36/index.html 

Share.