Studiu: Integritatea si Rezistenta la Coruptie in Sistemele Judiciare

1285544771_document-2010-06-3-7362595-0-studiul-privind-integritatea-rezistenta-coruptie-sistemele-j

In statele din Sud-Estul Europei, unul din trei practicieni din sistemul judiciar penal cunoaste situatii in care s-a incercat influentarea directa si intentionata a deciziilor luate de el sau de colegii lui. Acest procent este in mare parte influentat de experiente directe (in 33% din cazuri). Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Transparency International Romania pe tema «Integritatea si Rezistenta la Coruptie in Sistemele Judiciare». Potrivit acestuia, distribuirea aleatorie a cazurilor este recunoscuta ca fiind un mijloc eficient de a preveni presiunile politice si de a oferi siguranta necesara celor care lucreaza cu cazuri de coruptie la nivel inalt.

Studiul prezinta situatia din noua tari din Sud Estul Europei: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia. Studiul este bazat pe un chestionar facut in randul practicienilor din sistemul judiciar. Acestia considera, in mare parte, ca sistemul judiciar penal este influentat in mod negativ de instabilitatea legislativa, salariile prea mici si presiunile exercitate prin mass-media. De asemenea, unul din trei practicieni din sistemele judiciare penale afirma ca are cunostinta de situatii in care deciziile «au facut obiectul unor tentative de influentare directa si deliberata».

Presa este perceputa ca avand o influenta negativa in cazurile mari de coruptie.

La nivel tuturor statelor cuprinse in studiu, practicienii considera ca instabilitatea legislativa este una dintre cauzele coruptiei. In cazurile in care cadrul legal este stabil, sunt probleme legate de aplicarea reglementarilor. «Simpla transpunere a standardelor si normele internationale in legislatia nationala nu este suficienta pentru a asigura si punerea in aplicare», se arata in studiu. O alta problema ridicata de cei care lucreaza in sistemul judiciar (judecatori, procurori si ofiteri de politie) este cea a finantarii reduse. Nivelul mic al salariilor poate fi influenta independenta judecatorilor, procurorilor si ofiterilor de politie.

De asemenea, un punct slab, in opinia acestora, este influenta negativa a mass-media in cazurile mari de coruptie. In opinia practicienilor celor din justitie, presa este citata ca fiind utilizata de catre politicieni ca un instrument de presiune pentru a influenta reprezentanti ai institutiilor care se ocupa de cazurile mari de coruptie. Judecatorii, procurorii si ofiterii de politie mai acuza si faptul ca exista scurgeri de informatii confidentiale catre presa in timpul investigatiilor in curs de desfasurare. «Unul din efectele negative ale mass-media este perceptia falsa creata in randul opiniei publice cu privire la anumite cazuri de inalta coruptie», se arata in analiza. Presa este considerata ca avand influenta negativa asupra sistemului judiciar de 73% dintre judecatori, 61% dintre procurori si 61% dintre ofiterii de politie.

La nivel regional, studiul arata ca sistemele judiciare penale sunt considerate, in general, ca fiind oarecum independente. Doar 11% dintre profesionistii juridici considera ca sunt independente intr-o masura mica sau deloc. 60% din judecatori, 53% dintre procurori si 47% dintre ofiterii de politie considera ca sistemele judiciare penale in care lucreaza sunt independente intr-o mare masura sau chiar in totalitate.

În consecinta, multi dintre profesionistii juridici din toate tarile sustin ca nu au auzit de presiuni exercitate asupra lor sau asupra colegilor in ultimele douasprezece luni. Conform studiului, 41% nu au auzit de astfel de cazuri. Aceeasi tendinta in raspunsuri a fost observata si in cazul unei intrebari referitoare la cunoasterea cazurilor în care au fost exercitate presiuni politice asupra procesului de numire a unui judecator, procuror sau ofiter de politie. 75% dintre judecatori,73% dintre procurori si 59% din ofiterii de politie nu cunosc astfel de situatii.

Cu toate acestea, aproape unul din trei practicieni (29%) din sistemele judiciare penale afirma ca are cunostinta de situatii în care deciziile «au facut obiectul unor tentative de influentare directa si deliberata». 33% din practicieni afirma ca au dat peste situatii în care s-a incercat influentarea deciziei. Este vorba de 30% dintre judecatorii chestionati, 31% dintre procurori si 37% dintre ofiterii de politie.

sursa: www.hotnews.ro

Share.