Campania „Avere la vedere”

 

Asociaţia Presei Independente (API) şi Alianţa Anticorupţie lansează campania „Avere la vedere”, prin care le propune demnitarilor să-şi publice în întregime Declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2008, în format scanat, pe site-ul API.

Deputaţii, miniştrii, consilierii locali, funcţionarii publici, alţi demnitari care consideră că nu au ce ascunde şi susţin principiul transparenţei veniturilor obţinute de ei, sunt încurajaţi să-şi facă publică declaraţia de avere în întregime, plasând-o pe pagina web a API – www.api.md.

Pentru a face acest lucru, ei sunt rugaţi să telefoneze la numărul din Chişinău 22-09-96 sau să trimită copia scanată a Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate la adresa obiectiv@api.md

Rezultatele preliminare ale campaniei vor fi făcute publice prin intermediul comunicatelor de presă săptămânale, dar şi în paginile suplimentului anticorupţie „Obiectiv”, editat de API şi Alianţa Anticorupţie.

Notă. Legea nr.1264-XV din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere prevede publicarea doar a extraselor din aceste declaraţii. În acelaşi timp, legea nu împiedică demnitarii să-şi publice din proprie iniţiativă declaraţiile de venituri şi proprietate în întregime.

Conform legii, până la 30 ianuarie a.c., deputaţii, miniştrii, judecătorii şi alte persoane cu funcţii de răspundere sunt obligaţi să-şi actualizeze Declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2008.

În anul trecut, în cadrul campaniei „Avere la vedere”, 20 de deputaţi, miniştri, primari etc. au acceptat să-şi facă publică în întregime Declaraţia cu privire la venituri şi proprietate. Acestea pot fi accesate la adresa http://api.md/cgi/page.cgi?id=4335.

 

Share.